Ogarnij dom na Święta z Porządnicką: Kuchnia

26 listopada 2020

Porządkowanie kuchni wielu osobom może sprawić problemy. Dlaczego? Bo wiele osób nie sprząta kuchni na bieżąco. Nie wyobrażam sobie zjedzenia obiadu bez wcześniejszego umycia garnka czy patelni, które służyły mi do jego przygotowania. Nie wyobrażam też sobie, by nie umyć kuchenki po skończonym gotowaniu. I może dzięki temu nie mam większych problemów z utrzymaniem kuchni w czystości. Ale zdecydowanie są kwestie, nad którymi w kuchni muszę jeszcze popracować, jak choćby przechowywanie aktualnie przyjmowanych leków (pozdrawiam mamusie małych dzieci – czy tylko ja mam tak, że jak chowam syropki i inhalator to zaraz wjeżdża nam przeziębienie? :D). Mam jednak nadzieję, że wkrótce się z tym uporam.

Tradycyjnie przygotowałam dla Was listę porządkową do pobrania, dzięki której porządkowanie kuchni powinno pójść gładko 🙂 Tutaj chciałabym Wam podpowiedzieć, jak poradzić sobie z czyszczeniem sprzętów znajdujących się w kuchni.

PIEKARNIK

Wiele nowych piekarników posiada funkcję samoczyszczenia, co znacznie ułatwia sprawę. Po prostu piekarnik nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury, po czym resztki jedzenia rozpadają się na drobne kawałeczki – wystarczy przetrzeć środek urządzenia i jest czyste. Jeśli nie mamy takiej funkcji, polecam włożenie do piekarnika naczynia żaroodpornego z wodą wymieszaną z jedną pokrojoną cytryną i włączenie urządzenia na 200 stopni z termoobiegiem na 20 minut. Po tym czasie czekamy aż piekarnik nieco ostygnie, wyciągamy naczynie i przecieramy ścianki urządzenia. Jeśli wnętrze jest przypalone – może nie udać się bez mleczka czyszczącego. Można też posłużyć się sodą oczyszczoną. 

Polecam raz na jakiś czas porządnie wymyć szybę piekarnika – u mnie wymaga to rozkręcenia wewnętrznej szybki, by dotrzeć we wszystkie zakamarki. Z tłuszczem świetnie poradzi sobie woda z octem (proporcje 1:1), a dla tych, którzy nie lubią zapachu octu pozostaje płyn do mycia szyb z alkoholem lub specjalny środek do czyszczenia piekarnika (u mnie płyn do mycia szyb świetnie się sprawdza). 

Jak poradzić sobie z zabrudzonymi blachami piekarnika? Tu przyda się pasta z wody utlenionej i sody oczyszczonej (mieszamy składniki do momentu uzyskania konsystencji pasty). Pastę nakładamy na blachy i zostawiamy na kwadrans. Następnie posypujemy solą i czyścimy gąbką. Na koniec spłukujemy.

ZMYWARKA

Jeśli dosypujecie soli do zmywarki pozostawiając jej resztki na dnie urządzenia, może Was spotkać niemiła niespodzianka. Sól potrafi wyżreć mikro dziurki w metalowym dnie zmywarki i doprowadzić do jej przeciekania. Dlatego polecam stosowanie lejka przy uzupełnianiu soli w pojemniku. 

Zmywarkę umyjesz dokładnie, jeśli zaczniesz od wyjęcia z niej elementów, które dadzą się wyciągnąć. Umyj je – to choćby koszyk na sztućce i filtry. Dokładnie wyczyść drzwi (także ich boki, które bywają bardzo brudne!). Nie zapomnij też o przetarciu wszystkich uszczelek (nie polecam ich wyciągania, bo możesz mieć problem z właściwym ich włożeniem).

Na koniec wyczyść całą zmywarkę uruchamiając ją z sodą oczyszczoną i octem. Do pojemnika na tabletkę wsyp 3 łyżki sody oczyszczonej, a do górnego koszyka włóż szklankę wypełnioną octem. Oczywiście nie umieszczaj w zmywarce brudnych naczyń. Uruchom program z najwyższą temperaturą i to wszystko.

MIKROFALA

Sposobów jest sporo, ale dwa moim zdaniem zasługują na największą uwagę. Pierwszy z nich zakłada wykorzystanie cytryny. Kroimy ją na kilka części, zalewamy wodą w miseczce i wstawiamy do włączonej mikrofali na około 5 minut. Po tym czasie wystarczy przetrzeć wnętrze mikrofalówki, bo woda z cytryną zmiękczy brud na ściankach. Talerz po prostu wyciągamy i myjemy płynem do naczyń. 

Drugi sposób to przygotowanie mieszkanki wody i octu w proporcji jeden do jeden. Taką mieszankę wstawiamy do mikrofali w misce, włączamy urządzenie na 5 minut i po tym czasie wycieramy ścianki wewnętrzne z brudu.

Jeśli jesteś miłośnikiem gadżetów i za jakiś czas chcesz skorzystać z moich usług odgracania 😀 to możesz sprawić sobie takie cudo do czyszczenia mikrofali: TUTAJ.

LODÓWKA

Zacznij od opróżnienia lodówki z żywności oraz wyłączenia z prądu. Przy okazji sprawdź, czy wszystko co posiadasz w lodówce nadaje się jeszcze do spożycia. Na pewno pojawią się niespodzianki! Wyjmij też z lodówki półki i szuflady. Najlepiej umyć je pod prysznicem.

Wnętrze lodówki najlepiej umyć ciepłą wodą zmieszaną z odrobiną płynu do mycia naczyń. Pamiętaj o udrożnieniu otworu, do którego spływa skraplająca się wodą. Nie szoruj wnętrza mleczkiem czy innymi środkami na bazie np. kwasu. Zniszczysz powłokę ochronną. Mycie wnętrza zaczynamy od góry i kierujemy się w dół. Na koniec dokładnie wycieramy ścianki do sucha. Gdy będziemy mieć pewność, że wnętrze jest suche, możemy ponownie włączyć lodówkę i włożyć do niej jedzenie. 

Jak rozprawić się z nieprzyjemnym zapachem z lodówki? Świetnie poradzi z nim sobie soda oczyszczona. Wystarczy rozsypać ją na talerzyku lub w miseczce i zostawić w lodówce. Podobnie zadziała też kawa mielona.

Co z zamrażarką? Dziś większość lodówko-zamrażarek posiada funkcję defrost, która znacznie ułatwia sprawę. Jeśli jednak musisz tradycyjnie rozmrozić urządzenie, zacznij od wyciągnięcia z niego jedzenia (musisz je dobrze zabezpieczyć, najlepiej w misce z wkładami chłodzącymi) i wyłączenia urządzenia z prądu. Następnie zabierz szuflady i umyj je pod prysznicem. Pozbądź się lodu ze ścianek przy pomocy plastikowej skrobaczki (nigdy nie używaj do tego noża!). Przyspieszysz cały proces, jeśli wstawisz do zamrażarki garnek z ciepłą wodą. Parując sprawi, że lód zacznie się szybko topić. Pod zamrażarkę połóż ręcznik, który będzie zbierać wodę. 

Następnie wyczyść wnętrze tak samo, jak wnętrze lodówki. Na koniec powycieraj ścianki do sucha. Teraz możesz włączyć sprzęt do prądu, włożyć szuflady i jedzenie. 

Na rynku jest sporo płynów do czyszczenia lodówki, w które można, ale nie trzeba się wyposażyć. Warto pamiętać o regularnym przecieraniu uszczelek, bo dzięki nim drzwi lodówki / zamrażarki zamykają się szczelnie sprawiając, że urządzenia działają właściwie. 

KUCHENKA

Posiadam płytę indukcyjną, która po 2 latach użytkowania jest w stanie idealnym. Dlaczego? Bo po każdym użyciu dokładnie ją myję… płynem do mycia naczyń z alkoholem. Nie doprowadzam do sytuacji, w której brud miałby mi się przykleić do kuchenki, a to doprowadziłoby do konieczności użycia mleczka. Polecam czyszczenie płyty natychmiast po zakończeniu gotowania właśnie płynem do mycia szyb lub specjalnym płynem do mycia kuchni. W ten sposób będziesz mieć kuchenkę w idealnym stanie!

CZAJNIK / EKSPRES

Tu należy postępować w zależności od zaleceń producenta, ale warto pamiętać, by raz na jakiś czas zafundować urządzeniu odkamienianie. Jak to jest u mnie? Od siedmiu lat mamy czajnik DeLonghi, który ANI RAZU NIE BYŁ odkamieniany. Od początku jego używania mamy w domu dzbanek z filtrem do wody Brita. To nie jest wpis sponsorowany – to na serio działa. Myślimy o wymianie czajnika na nowy, bo gdzieś zaczęła się pojawiać mała rdza (i to na zewnątrz czajnika), a w środku wciąż jest w idealnym stanie właśnie dzięki filtrowaniu wody. Bardzo Wam polecam dzbanki z filtrem – u nas sprawdza się to świetnie.

TUTAJ znajdziesz listę porządkową do pobrania. Jesteśmy coraz bliżej finału wyzwania Ogarnij dom na Święta z Porządnicką. Za tydzień korytarz!